Fietsend naar de andere kant van de wereld

Dichtbij Uluṟu kwamen we de Duitse Michael Zeh (28) tegen, die samen met zijn vader Eberhard van Darwin naar Melbourne fietste. Ik was erg benieuwd hoe het is om de Outback niet met de auto maar op de fiets te ervaren. Alsof een fietstocht door de woestijn nog niet imponerend genoeg was bleek Michael zijn reis per fiets in Duitsland begonnen te zijn.

Michael met zijn vader Eberhard

Nürnberg – Chatham eiland

,,Ik hou van deze manier van reizen, omdat je zo dichtbij de natuur en de mensen bent. Je zit er middenin.” In april 2016 verliet Michael zijn woonplaats Nürnberg, met als einddoel het Nieuw-Zeelandse Chatham eiland, precies aan de andere kant van de wereld. ,,Ik was net klaar met mijn opleiding, dus dit was het moment om een grote reis te maken.” Het eerste deel van zijn reis fietste hij samen met een goede vriendin. Hun route ging door Oost-Europa en Azië, waar hun wegen zich weer scheiden. In Darwin heeft zijn vader zich bij hem gevoegd om samen de woestijn te doorkruizen. Of hij het niet spannend vindt op de fiets door de Outback te rijden? ,,Helemaal niet. We hebben zo’n zeven liter water per persoon bij ons en eten voor vijf dagen. Maar er zijn genoeg plaatsen aan de snelweg waar we onze waterflessen kunnen bijvullen en waar we eten kunnen kopen. Er rijden ook genoeg auto’s langs om ons in geval van nood te helpen of ons een lift te geven.”

Wind

Het lastigst tijdens het fietsen door de Outback vindt hij de wind. ,,Er zijn verschillende factoren die in je nadeel werken als je rondreist op de fiets. Dat is bijvoorbeeld het verkeer, de weg, die erg stijl kan zijn, of het weer. Veel auto’s rijden er in de Outback niet, dus daar heb je hier geen last van. De roadtrains passeren ons altijd met een grote boog. Mocht dat niet kunnen omdat er bijvoorbeeld een tegenligger aankomt, dan toeteren ze en gaan wij snel van de weg af. Niet de zon, maar de wind is hier het vervelendst. Omdat het zo plat en kaal is heeft deze vrij spel. De weg heeft amper bochten, dus als een dag de wind van voren komt, dan heb je pech. Niet alleen lichamelijk is het zwaar, maar ook geestelijk. Een berg zie je aankomen en je weet wanneer hij weer ophoudt, maar met de wind weet je dat nooit.”

Oneindige gastvrijheid

In Azië was er een andere verrassende factor die het reizen bemoeilijkte. ,,Daar waren het de mensen die het me onbedoeld zwaar maakten. We reden door kleine dorpjes waar mensen nog nooit een blanke hadden gezien. Het gevolg was dat ik overal naar iedereen terug moest zwaaien of zelfs met mensen op de foto moest. Na dat zo’n honderd keer te hebben gedaan ben je er wel een beetje klaar mee en wil je graag gewoon doorfietsen.”

Toch is het die enorme interesse en betrokkenheid van mensen die het reizen zo mooi maakt. ,,Zo veel mensen komen een praatje met je maken. Ik heb ook zo vaak eten gekregen en een aantal keer een slaapplaats aangeboden gekregen. In Roemenië heb ik zelfs bij de burgemeester van een klein plaatsje overnacht, toen ik geen andere slaapplek kon vinden. Azië was het meest gastvrij. In Laos en Myanmar zijn de mensen zó vriendelijk en behulpzaam. Ze komen direct naar je toe om te vragen of ze je kunnen helpen als je ergens stil staat.”

Voordat Michael in Australië aankwam is hij door 23 landen heen gefietst. Is er één land favoriet? ,,Het leukste land is altijd het land waar ik op dat moment ben. Ik leef in het moment en op dit moment ben ik in Australië. Deze reis is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt, ik geniet van iedere dag. Het moeilijkste er aan is dat het ooit ophoudt.”

Michael verwacht over twee maanden op zijn eindbestemming Chatham eiland aan te komen. Wil je meer lezen over zijn bijzondere reis, bekijk zijn blog dan hier.

Categorieën: Blog

Een gedachte over “Fietsend naar de andere kant van de wereld

  1. Gewéldig zo’n man met zijn vader! Tijdens mijn reis door Afrika in 1986, kwamen we midden in de Sahara een fietser tegen. Die ging trouwens óók de héle wereld rond. Hij had niet veel water meer bij zich en was blij dat hij wat van ons kon krijgen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s